• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 10.10.2019.

Seminar „Održivi razvoj“ u Rijeci za obrazovne radnike koji provode Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavnu aktivnost

 

Od 3. do 5. listopada 2019. Centar za mirovne studije i Zelena Istra u suradnji s dr. sc. Draženom Šimlešom organizirali su u Rijeci seminar za obrazovne radnice/ke osnovnih škola iz Istarske i Primorsko-goranske županije koje provode Građanski odgoj i obrazovanje (GOO) kao izvannastavnu aktivnost. Cilj ovog obrazovnog programa bio je izgradnja kompetencija obrazovnih radnika u području održivog razvoja, te razvoj sposobnosti, ideja i motivacije za rad te provedbu redovne nastave, izvannastavnih aktivnosti i projekata u području održivog razvoja.

Sudionici su imali  prilike čuti inspirativno predavanje dr.sc. Dražena Šimleše, ali i kreirati praktična rješenja za obradu tema održivog razvoja s učenicima. 

Seminar je nadopuna stručnom usavršavanju za provođenje GOO-a. Kako je održivi razvoj tematski vrlo široko područje i nova međupredmetna tema, a praksa u školama relativno ograničena, ovaj seminar će nastavnicima biti podloga za njegovu kvalitetniju provedbu. Seminar je dizajniran kao priprema za provođenje sadržaja održivog razvoja kroz nastavu, izvannastavne i projektne aktivnosti s učenicama/cima te može poslužiti kao temelj za izradu izvedbenih kurikuluma. Uz obrazovni sadržaj nastavnici su dobili  korisne materijale za osmišljavanje aktivnosti s učenicima.

Seminar je dio projekta "Znanje za održivo djelovanje", koji Zelena Istra provodi u partnerstvu s Centrom za mirovne studije, Ekološkom udrugom Krka Knin te osnovnim i srednjim školama na području Pule i Knina.