• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 11.03.2020.

U OŠ Monte Zaro održane prve radionice recikliranja starog tekstila

Učenici Osnovne škole Monte Zaro iz Pule kroz svoj školski projekt "Skroji svoju održivu priču" žele potaknuti zajednicu na izradu i korištenje platnenih torbi te pretvoriti Pulu u grad bez plastičnih vrećica i tako doprinijeti rješavanju problema zagađenja plastikom, ali i potaknuti građane na smanjenje korištenja plastične ambalaže kao i na recikliranje i ponovnu uporabu starog tekstila. Jedan od ciljeva našeg projekta "Znanje za održivo djelovanje" (u okviru kojeg se provodi ovaj školski projekt) je da se učenici vlastitim angažmanom izbore za neku promjenu u svom gradu.
U školi su prikupili stare pamučne majice i plahte i u suradnji s Tekop Novom, poduzećem koje zapošljava osobe s invaliditetom, od njih će sašiti platnene torbe. Putem Dječjeg gradskog vijeća učenici će lobirati kod gradonačelnika da se Pula proglasi gradom bez plastičnih vrećica!
Prošli tjedan održana je i prva u nizu radionica recikliranja starih majica koju je vodila modna dizajnerica Katja Kliba iz Hrvatskog društva interdisciplinarnih umjetnika. Učenici iz školske zadruge izradit će prirodne sapune s aromatičnim uljem te ih podijeliti predškolarcima i umirovljenicima kako bi ih potaknuli na korištenje prirodne kozmetike i smanjivanje nepotrebne kupovine jednokratne plastične ambalaže za kozmetiku. Tekop Nova sašit će i vrećice za sapune. Sve te aktivnosti učenici će predstaviti i široj zajednici svojim promidžbenim letcima, objavama u medijima, gostovanjem na radio postajama.