• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 24.04.2020.

Pulske i kninske škole obilježavaju Dan planeta Zemlje

Ove se godine obilježava 50. Dan planeta Zemlje. Upravo je na ovu obljetnicu više nego ikada jasno koliko je malo potrebno da se svijet kakav poznajemo korjenito promijeni. Važno je da iskoristimo ovu krizu kako bismo iz nje nešto naučili i, kad se situacija normalizira, učinili sve da se što bolje pripremimo i pokušamo ublažiti još veću krizu prema kojoj neminovno idemo – onu klimatsku.

Učenici i učiteljice škola koje sudjeluju u projektu "Znanje za održivo djelovanje" su, usprkos izvanrednim mjerama i neodržavanju fizičke nastave, u svojim virtualnim učionicama našli načine da upozore na važnost zaštite okoliša i obilježe ovu značajnu godišnjicu. Ovo su neki od njihovih radova.

 

OŠ Domovinske zahvalnosti

Učenici OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina su na današnji dan trebali imati konferenciju na kojoj bi predstavili građanima svoj školski projekt "Eko kutak u našem gradu" te podijeliti promotivne letke i platnene vrećice.
Zbog nastale situacije neke projektne aktivnosti su odgođene, ali vrijedne učenice petog razreda odvojile su malo svog vremena i poslale poruku svima svojim radovima.

Na ovom linku možete pogledati promotivni letak projekta, koji su također napravili za vrijeme virtualne nastave.

 

OŠ Kaštanjer
Učenici OŠ Kaštanjer iz Pule također su u svojim virtualnim učionicama obilježili Dan planeta Zemlje.
Učenici 5. razreda su na satu informatike izradili vrlo uspješne plakate. Ovo su samo neki od njih:

Učenici 3.a i b razreda obilježili su 50. Dan planeta Zemlje tako što su svojim radovima upozorili na važnost brige o okolišu.

Učenici 4. c razreda svojim su radovima ukazali na opasnost od izumiranja koja prijeti brojnim životinjskim vrstama koje, zbog djelovanja čovjeka, mogu zauvijek nestati iz predivne lepeze života na Zemlji.

 

OŠ Monte Zaro

OŠ Monte Zaro kao međunarodna ekoškola s dijamantnim statusom svake godine obilježava Dan planeta Zemlje. Ove godine, zbog nastave na daljinu, učenici su kod kuće izradili edukativne plakate, postere, poruke i literarne radove i poslali ih učiteljicama ili školskoj knjižničarki. Sudjelovali su učenici razredne nastave od 1. do 4. razreda te 5. a razred na satu geografije, dok su učenici 7. i 8. razreda u sklopu satova geografije i kemije gledali svjetsku premijeru dokumentarnog filma "Priča o plastici" u organizaciji Zelene akcije. Sve su aktivnosti objavljene na webu škole i na Facebook stranici školske knjižnice koja je  pokrenula  prikupljanje literarnih i likovnih radova.

Učenici 2.b izradili su na satu Likovne kulture plakat pomoću bijelog papira, crnog flomastera, kolaža (ili šareni papir iz novina) i slike iz časopisa. Učenici su osmislili i napravili plakat za zaštitu okoliša s pozitivnom porukom o važnosti očuvanja našeg planeta od zagađenja. Na satu Hrvatskog jezika čitali su slikopriču "Iglić i otpad u šumi" i igrali kviz.

Učenici 3.a napravili su plakate koji pozivaju  na očuvanje našeg planeta na satu Likovne kulture, ali su taj dan obilježili i na satu Hrvatskog jezika čitanjem ekoloških priča.

Zajedničkom suradnjom roditelja i učiteljice, učenici 3. b razreda uronili su u prirodu putem virtualne stvarnosti. Zadatak je bio provesti istraživanje o pitanjima i aktivnostima uz okoliš, a zatim naći rješenja o tome kako ih zaštititi. Prvi zadatak bio je nacrtati svoju planetu Zemlju te oko nje napisati pojmove : vodu, tlo, zrak, biljke i životinje. Za svaki pojam navesti čime ih zagađujemo i savjete kako ih zaštititi od zagađenja. U drugom zadatku imali su tri ponuđene teme od kojih su odabrali jednu: 1. sastav na zadanu temu „Dan planeta Zemlje u parku“, 2. igrokaz na temu „Planet Zemlja slavi rođendan“i 3. pjesma „Zemljin imendan“.

 

OŠ Šijana

Učenici 3. razreda su u sklopu izvannastavne aktivnosti "Mali prirodnjaci" izradili svoje plakate za Dan planeta Zemlje.

Učenica 3. razreda Tara Pliško pročitala je u virtualnoj učionici pjesmu autora Mladena Pokića "Uz Dan planeta Zemlje". Pogledajte video na ovom Google Drive linku.