• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 04.06.2020.

Izrađena tri eko kutka u Kninu

Tijekom ožujka učenici i nastavnici OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija iz Knina u suradnji s partnerskom ekološkom udrugom „Krka“ Knin pripremali su svoje školske projekte. S nestrpljenjem su iščekivali prve lijepe dane da osnovna škola krene s aktivnostima u svom projektu "Eko kutak u našem gradu", a srednja škola s projektom "Mali parkovi za velike snove". Provedba je bila planirana do kraja svibnja.

Nažalost, epidemija koronavirusa je gotovo u potpunosti zaustavila aktivnosti projekata. U međuvremenu su nabavljeni alati, promotivni i sadni materijali. Kako bi spasili i sačuvali već nabavljene biljke, nastavnici i učenici posadili su ih ili spremili u prostorima svojih škola, da sačekaju bolja vremena.

Školski tim OŠ Domovinske zahvalnosti odlučio se na uređenje tri eko kutka s medonosnim i ljekovitim biljem već u ovoj školskoj godini. Sadnja i uređenje održani su na prostoru udruge „Bartolomej“ u petak 29. svibnja. Vrt je uređen i u dječjem vrtiću "Cvrčak" u ponedjeljak 1. lipnja, te u parku OŠ Dr. Franje Tuđmana u četvrtak 4. lipnja 2020. U svim dosadašnjim radovima sudjelovali su učenici, nastavnici članovi školskog tima, pomoćno osoblje i zaposlenici "Čistoće i zelenila". Tijekom aktivnosti učenici su građanima dijelili informativne letke i vrećice s logom projekta. Objasnili su im i značaj eko kutaka te potaknuli na promišljanje o važnosti pčela i sadnji medonosnih biljaka. Učenici će, kroz letke koje su dobili, informirati članove svoje obitelji o eko kutcima te tako proširiti vijest o njihovom značaju široj zajednici.
Događaj su medijski popraviti radio Knin i redakcija HRT-a Šibenik.

Srednja škola Lovre Montija odlučila je nastaviti s predviđenim aktivnostima sadnje bilja i uređenja parkova na početku iduće školske godine, u rujnu. U međuvremenu, učenici se bave istraživanjem povijesti parkova u gradu Kninu i općenito pronalaženjem informacija vezanim uz kninske parkove. Također osmišljavaju i izradu edukativne klupe/info ploče, za koje će prijedlog dizajna napraviti pomoću digitalnih alata. Sadne materijale čuvaju, paze i održavaju nastavnice članice školskog projektnog tima.