• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 22.09.2020.

Radna akcija za uređenje pješačke staze kroz Pragrande - divlje srce grada

Jučer 21. rujna 2020. su učenici Gimnazije Pula proveli akciju krčenja i uređivanja pješačke staze na Pragrandeu. To je središnja aktivnost njihovog školskog projekta "Pragrande – divlje srce grada" kojim žele ovaj zapušten zeleni dragulj nadomak centru Pule, u koji većina stanovnika grada nikada nije kročila i ne znaju da postoji, približiti građanima i pretvoriti ga u mjesto za šetnju, opuštanje, rekreaciju i uživanje u prirodi.

Uz učenike, u akciji su sudjelovali radnici pulskog komunalnog poduzeća Herculanea koji su strojevima raskrčili gusto raslinje i napravili prohodnu stazu dugu oko dva kilometra, koju su učenici dodatno raščistili grabljama i vilama. Prije samog početka akcije, učenicima su podijeljene platnene torbe koje su oni i dizajnirali, uz pomoć pulskog dizajnera Noela Mirkovića, sašili u radionici Marine Štemberger iz udruge 2K-Kempkatzen i tiskali tehnikom sitotiska uz vodstvo Katje Klibe iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika. Na licu mjesta Fabrizio Perković iz obrta Greencut izradio je i dvije klupe od trupaca koje je darovala šumarija. Klupe su postavljene na dva mjesta na pješačkoj stazi.

Projekt pulske Gimnazije vode profesorice Teodora Beletić, Karin Bolković i Željka Lakić Tibinac, članice školskog projektnog tima. Uz njih, u akciji su sudjelovale i profesorice Meri Šimunov i Mirna Bastijanić, član Lovačkog društva Željko Zec Istra te Marko Račan, član Vijeća Mjesnog odbora Gregovica i autor videa koji možete pogledati u nastavku (zbog ograničenja stranice prikaz videa je umanjen, uvećajte ga opcijom u donjem desnom kutu videa). Također, nekoliko fotografija s radne akcije nalazi se ispod teksta.

Svečano otvaranje staze planira se 15. listopada, na Svjetski dan pješačenja. Na otvaranju učenici će promovirati stazu i pokušati je približiti građanima Pule motivirajući ih da je koriste i posjećuju i da s vremenom postane prostor u koji se često i rado dolazi.