• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 28.09.2020.

Zelena Istra obilježava Europski tjedan održivog razvoja

DOGAĐAJ „MOJ KVART - ODRŽIV KVART” I AKCIJA „HRANA NIJE OTPAD”

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja Zelena Istra će u Puli organizirati zanimljiva javna događanja. ETOR se od 2015. godine obilježava diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

U četvrtak 1. listopada održat će se događaj „Moj kvart- održiv kvart” kojim će Maksimijanova ulica (bivša Ribarska ulica) oživjeti uz zanimljivu tribinu u Srpskom kulturnom centru, izložbu pulskih školskih održivih projekata, a za ugođaj i hranu će se pobrinuti „Hook&Cook” tim uz glazbene note DJ Teddy Leea, a u petak će se na pulskoj tržnici održati javna akcija kuhanja od ostataka od hrane.

U četvrtak program počinje u 18:00 sati otvorenjem izložbe učeničkih projekata koji se tiču održivog razvoja te projekcijom animiranog filma „Planet u glavu”. Naime, u sklopu projekta „Znanje za održivo djelovanje” osnovne škole Monte Zaro, Kaštanjer, Šijana, Vladimira Nazora Krnica te srednja škola Gimnazija Pula - osmislili su i proveli zanimljive projekte kojima su htjeli u svojim kvartovima potaknuti održivi razvoj: od kampanje zaštite pčela i sadnje medonsonog vrta, lobiranja za grad bez plastičnih vrećica uz kreativne radionice izrade torbi i prirodnih sapuna do valoriziranja urbanih šuma i izgradnje zelenog krova, oživljavanja Pragrandea kao divljeg srca grada i pomoći starijim sugrađanima.

U 18:30 slijedi okrugli stol „Moj održiv kvart, grad i otok” gdja ćemo ugostiti predstavnicu udruge Vestigium iz Zagreba - Irenu Borovina koja će nam predstaviti brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart, zatim će Ivana Kordić predstaviti  uspješnu otočku inicijativu „Za Zlarin bez plastike” čiji cilj je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike. Na tribini će Siniša Pavlović predstaviti primjer lokalnog poduzeća tj. uspješnog branda „Hook&Cook” koji spaja održiv ribolov i inovativni koncept restorana brze hrane koja nudi isključivo riblja jela koja su sami ulovili, a o svojim aktivnostima govorit će i predstavnica Solidarne eko tržnice Pula Feodora Gubaš te predstavnica Grupe za urbane vrtove Zelene Istre Mirjam Koroman. Tribinu će moderirati Ivan Kraljević. Tribina će se moći pratiti i putem Facebook live prijenosa. Večer će se nastavit uz odličnu atmosferu za koju će se pobrinuti DJ Teddy Lee i “Hook&Cook” tim sa svojim morskim zalogajima.

U petak 2. listopada pozivamo vas na pulsku tržnicu na Narodni trg na javnu akciju kuhanja od ostataka hrane koju će voditi naši aktivisti, samouki kuhari te gastro znalci Goran Zgrablić i Nikola Pezić. U sklopu događaja građani će imati prilike vidjeti koliko hrane godišnje baci jedna osoba (da, očekuje vas JEDNO VELIKO brdo hrane), a na licu mjesta gastro znalci će kuhati marende spravljene od ostataka hrane te će demonstrirati recepte za "drugi dan”. Građani će brojne savjete pronaći u informativnim letcima koje ćemo dijeliti, a moći će vidjeti i prikaz pravilno složenog hladnjaka! U okviru akcije Zelena Istra će informirati građane i o projektu “Aktivni i zdravi - starije osobe za održivi razvoj” te će, na licu mjesta, od starijih sugrađana koji itekako znaju kuhati praktično i štedljivo, prikupljati recepte “za drugi dan”, odnosno za pripremu hrane od ostataka kuhanih jela, starog kruha ili voća i povrća koje više nije svježe ili nije u cijelosti upotrebljeno prilikom kuhanja. Odabrani recepti bit će objavljeni u knjižici recepata koju Zelena Istra planira objaviti prije konca godine.

U prilogu možete pogledati i plakat događanja u Puli u okviru Europskog tjedna održivog razvoja.