• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 05.10.2020.

Zelena Istra obilježila Europski tjedan održivog razvoja

Inspirativne kvartovske priče, održivi školski projekti i zanimljiva jela od ostataka hrane

 

Povodom obilježavanja Europskog tjedna održivog razvoja Zelena Istra je organizirala zanimljiva javna događanja. U četvrtak 1. listopada događaj „Moj kvart - održiv kvart” nakratko je oživio Maksimijanovu ulicu (bivša Ribarska ulica) uz izložbu pulskih školskih održivih projekata i zanimljivu tribinu u Srpskom kulturnom centru.  Interes građana je bio velik, a atmosfera odlična! Za ugođaj i hranu pobrinuo se „Hook&Cook” tim uz podršku Old City Bara i uz glazbene note DJ Teddy Leea.

Događaj je započeo otvorenjem izložbe učeničkih projekata koji se tiču održivog razvoja te projekcijom animiranog filma „Planet u glavu”. Naime, u sklopu projekta Zelene Istre „Znanje za održivo djelovanje” osnovne škole Monte Zaro, Kaštanjer, Šijana, Vladimira Nazora Krnica te srednja škola Gimnazija Pula, zajedno s kninskim školama OŠ Domovinske zahvalnosti i SŠ Lovre Montija - osmislili su i proveli zanimljive projekte kojima su htjeli u svojim kvartovima potaknuti održivi razvoj: od kampanje zaštite pčela i sadnje medonosnog vrta, lobiranja za grad bez plastičnih vrećica uz kreativne radionice izrade torbi i prirodnih sapuna do valoriziranja urbanih šuma i izgradnje zelenog krova, oživljavanja Pragrandea kao divljeg srca grada i pomoći starijim sugrađanima.

Na okruglom stolu predstavnica udruge Vestigium iz Zagreba Irena Borovina predstavila je njihovu inspirativnu priču - kako su uz nepresušni entuzijazam i uz puno truda pokrenuli brojne aktivnosti kojima su građani oživjeli svoj kvart Vrbane. Od eko tržnice do besplatne razmjene knjiga, večeri poezije, pripovijedanja za najmlađe, radionice kuhanja, šivanja, opuštanja, te edukativnih i eko-kreativnih sadržaja za najmlađe.

Ivana Kordić govorila je o uspješnoj otočkoj inicijativi „Za Zlarin bez plastike” čiji je cilj bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike. U samo godinu dana otok je doživio preobrazbu. Potpisivanjem simbolične deklaracije svi stanovnici, ugostitelji i trgovci trajno su se odrekli korištenja plastike za jednokratnu upotrebu. Tako je Zlarin postao prvi otok bez plastike te postigao i svjetsku popularnost, a inicijativa i dalje provodi niz zanimljivih projekata i aktivnosti.

Siniša Pavlović predstavio je primjer lokalnog poduzeća tj. uspješnog branda „Hook&Cook” koji spaja održiv ribolov s inovativnim konceptom restorana brze hrane koja nudi isključivo riblja jela koja su sami ulovili te je najavio i novi projekt – konzerviranja srdela koje su sami ulovili. Dodao je da su ovim projektom željeli dati dodatnu vrijednost proizvodu koji love tj. srdeli. Krajnji cilj je smanjenje izlova jer bi konzerviranjem ribe i uz manji ulov mogli ostvariti jednake prihode.

Lokalne snage predstavila je predstavnica Solidarne eko tržnice Pula Feodora Gubaš. Ova inicijativa okuplja ekološke proizvođače i potrošače hrane, a u sklopu tržnice redovito organiziraju edukacije, javne događaje, predstave za djecu i druge programe. Mirjam Koroman predstavila je  Grupu za urbane vrtove Zelene Istre čiji je cilj pokretanje prvog društvenog vrta u Puli te su od svibnja proveli niz aktivnosti koje sami sufinanciraju: od predavanja, projekcija filmova do zagovaračkih aktivnosti u smjeru pokretanja urbanih i društvenih vrtova u Puli. Tribinu je moderirao Ivan Kraljević iz Zelene knjižnice, koji je ujedno održao i uvodno predavanje o održivom razvoju.

U petak 2. listopada na Narodnom trgu – Tržnica održala se i javna akcija kuhanja od ostataka hrane „Hrana nije otpad” koju su vodili aktivisti, samouki kuhari te gastro znalci Goran Zgrablić i Nikola Pezić. U sklopu događaja građani su imali prilike vidjeti koliko hrane godišnje baci jedna osoba, a na licu mjesta gastro znalci su kuhali marende spravljene od ostataka hrane te su demonstrirali recepte za "drugi dan”. Bilo je tu zanimljivih recepata od starog kruha, kao što je toskansko jelo pappa al pomodoro ili zanimljivo španjolsko jelo migas te poznate arancine od stare riže i ostataka povrća.

Nekoliko fotografija nalazi se ispod članka, a cjelokupne galerije fotografija nalaze se na sljedećim linkovima:


Galerija fotografija: Moj kvart - održiv kvart
Galerija fotografija: Hrana nije otpad

 


#ETOR #esdw   #održivirazvoj #održivikvartovi #hrananijeotpad #ciljeviodrživograzvoja