• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Irena

  • 10.11.2020.

Svečano otvorena „Staza jabuka” na Pragrandeu

 

Svečanim odvezivanjem vrpce danas, 10. studenoga 2020. godine zajednički smo otvorili pješačku Stazu jabuka na pulskom Pragrandeu. Čestitke Gimnaziji Pula na odlično osmišljenom i provedenom projektu "Pragrande- divlje srce grada". U suradnji s udrugama građana, mjesnim odborom, komunalnim poduzećem i Gradom Pula uredili su i označili pješačku stazu i tako utrli put vraćanju tog zapuštenog područja u živo tkivo grada.

Prisutnima su se prigodnim riječima obratili dogradonačelnik Robert Cvek, ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić i predsjednica Zelene Istre Irena Burba. U ime projektnog tima Gimnazije Pula kojega čine Teodora Beletić, Karin Bolković i Željka Lakić okupljenima se obratila i profesorica Beletić rekavši kako im je bio cilj oživjeti zeleni dragulj u centru grada i pretvoriti Pragrande u centralni gradski park poput mnogih velikih gradova. „Na Pragrandeu već postoji urbani voćnjak jabuka, šljiva, oraha te smo uređenjem prigodno nazvane Staze jabuka započeli jednu dužu i lijepu priču koja će se, nadamo se, nastaviti uz potporu Mjesnog odbora Gregovice i Grada Pule“, zaključila je Beletić. Pojedinci i udruge koje su pomagale u projektu na dar su dobili torbe pune jabuka.

Školski projekt proveden je u sklopu projekta Zelene Istre "Znanje za održivo djelovanje" u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, kojeg sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je osposobiti profesore i učenike znanjima i vještinama s područja održivog razvoja te povećati razumijevanje uloge vlastitog djelovanja u zajednici. Ovaj školski projekt odličan je primjer očuvanja zelene infrastrukture u svrhu jačanja otpornosti na klimatske promjene u urbanim sredinama. Pogodnosti zelene infrastrukture obuhvaćaju bolju kakvoću zraka, ublažavanje urbanih toplinskih otoka, dodatna staništa za životinjski svijet i rekreacijski prostor. Pozivamo sve građanke i građane da prošetaju i posjete novootvorenu stazu i upoznaju se s divljom ljepotom Pragrandea!