• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 12.11.2020.

Predavanje o biljkama zavičaja u novoj sjenici OŠ Šijana

U srijedu 11. studenog 2020. je u novoj sjenici i učionici na otvorenom OŠ Šijana, koja je izgrađena u sklopu njihovog školskog projekta „Pod istim zelenim krovom”, održano predavanje za učenike i nastavnike. Predavanje pod nazivom „Biljke zavičaja na našem zelenom krovu” održala je Dubravka Orlić, diplomirana inženjerka agronomije. Na predavanju su učenici i nastavnici naučili puno zanimljivih činjenica o ljekovitim biljkama mediteranskog područja, o njihovoj sadnji i uzgoju te brojnim ljekovitim svojstvima. Neke od tih biljaka učenici će posaditi i na zeleni krov svoje nove sjenice.

Središnja tema njihovog školskog projekta važnost je šuma u urbanim sredinama. Učenici su istražili značaj koji one imaju za život u gradovima. Šume su naši najveći saveznici u borbi protiv klimatskih promjena: smanjuju temperaturu i apsorbiraju velike količine ugljičnog dioskida i znatno povećavaju mogućnost tla da upija oborinske vode. Osim toga, gradske šume filtriraju i poboljšavaju kvalitetu zraka, smanjuju razinu buke i vjetra te povećavaju bioraznolikost, ali i osiguravaju prostor za rekreaciju i opuštanje svim stanovnicima grada.

Učenici OŠ Šijana svoju su školu povezali s borovom šumom koja se nalazi iznad školske zgrade izgradnjom sjenice i postavljenjem klupa, koje je donirao Grad Pula, u kojima će moći održavati predavanja i druženja na otvorenom, a prostor je otvoren za korištenje i građanima Šijane i cijelog grada. Povodom prvog predavanja u novoj sjenici učenici Malih prirodnjaka ukrasili su okolna stabla imenima i licima.

Jučerašnje predavanje prvo je u nizu događanja koja će se tijekom studenog održati u novoj sjenici. Do kraja studenog očekuje nas i predavanje stručnjaka iz Nature Histrice o važnosti urbanih šuma te predavanje Zelene Istre o održivom gospodarenju otpadom. Predavanja su namijenjena učenicima izvannastavnih aktivnosti Mali i Mladi prirodnjaci, a svi zainteresirani građani imat će priliku pogledati snimku predavanja na mrežnim stranicama škole i Facebooku Zelene Istre.

Video prilog TV Nove o školskom projektu OŠ Šijana možete pronaći na sljedećem linku ili ispod teksta članka.

S obzirom na ograničenja stranice, kako biste imali veći prikaz, pokrenite video i povećajte ga klikom na opciju povećanja (donji desni ugao) ili kliknite na ikonu YouTube (da pogledate video na kanalu TV Nove).