• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH

Autor: Ivan

  • 26.11.2020.

PREDAVANJA POD ZELENIM KROVOM OSNOVNE ŠKOLE ŠIJANA

 

Nakon predavanja kojeg je 11. studenog 2020. održala članica Solidarne eko tržnice Dubravka Orlić o ljekovitom i zavičajnom biljku pogodnom za sadnju na zelenom krovu, održana su još dva predavanja.

OŠ Šijana je 18. studenog organizirala predavanje i radionicu pod nazivom “Šume – naš zeleni krov”. Predavač je bio Mladen Perčić iz javne ustanove Natura Histrica koji je učenicima približio značaj koji urbane šume imaju za gradove, s naglaskom na Park šumi Šijana i šumici kraj pulskog groblja. Upravo u toj šumici iznad škole nalazi se nova sjenica i učionica na otvorenom u kojoj su predavanja i održana i koja je okosnica njihovog školskog projekta.

Sljedeći tjedan, 25. studenog, održano je predavanje Zelene Istre “Priprema, pozor, recikliraj sad!». Učenici i nastavnici naučili su kako smanjiti otpad u kućanstvu i u školi te koji su to svakodnevni predmeti koji mogu spasiti svijet, kako otpad ponovno upotrijebiti, kako pravilno reciklirati i osnove o kompostiranju otpada. Tom je prilikom u prostor sjenice postavljen i komposter koje će služiti za kompostiranje zelenog otpada nastalog održavanjem djenice i ostataka voća i povrća od školske marendi. Predavanju je prisustvovala i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović. Grad Pula se svojom podrškom također uključio u školski projekt i donacijom klupa omogućio izgradnju učionice na otvorenom, a ovom je prigodom uz prisutvsto predstavnika škole, Grada Pule i Zelene Istre zelena učionica svečano otvorena.

Ovim predavanjima privodi se kraju školski projekt OŠ Šijana “Pod istim zelenim krovom”. Glavna tema školskog projekta važnost je urbanih šuma, a druga je tema zastupljena u projektu gospodarenje otpadom. Učenici u učitelji su tijekom projekta izgradili sjenicu, proučili važnost urbanih šuma i upozorili na važnost njihove zaštite, organizirali predavanja za učenike i zainteresirane građane Mjesnog odbora Šijana i proveli brojne druge aktivnosti.