• 25.4. 2019. – 24.4.2021.
  •  Švicarsko-hrvatski program suradnje
  •  Sufinanciraju Ured za udruge Vlade RH i Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH
  • 20.01.2021.

Učenici OŠ „Monte Zaro” vrtićkoj djeci podijelili sapune i platnene torbe

 

Jučer 19.01.2021. djeci iz Dječjeg vrtića „Histrići” podijeljeni su prirodni sapuni i platnene torbe koje su učenici OŠ „Monte Zaro” izradili u okviru svog školskog projekta „Skroji svoju održivu priču”.  Djeca su oslikala platnene vrećice i naučila zašto je jednokratna plastika štetna za okoliš i kako je možemo izbjeći ili zamijeniti trajnim predmetima.

Ovo je jedna od završnih aktivnosti školskog projekta „Skroji svoju održivu priču” kojim su učenici i nastavnici OŠ „Monte Zaro” željeli razviti svijest svojih sugrađana o štetnosti jednokratne plastike i lobirati da se Pula proglasi gradom bez plastičnih vrećica. Usprkos otežanim uvjetima uzrokovanim pandemijom, uspjeli su provesti većinu zamišljenih aktivnosti i prilagoditi se novonastaloj situaciji.

Prikupili su velike količine starog tekstila i predali ih socijalnom poduzeću „Tekop Nova” gdje su od njih sašili platnene torbe. Učenici su i sami naučili izrađivati torbe od starih majica na radionici koju je vodila Katja Kliba iz Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika. Na satovima kemije osmaši i sedmaši izradili su sapune od prirodnih materijala i na taj način također pokušali smanjiti uporabu jednokratne plastike u koju se pakira većina kozmetičkih proizvoda.

Planirali su putem „Dječjeg gradskog vijeća” lobirati da se u Puli zabrani uporaba plastičnih vrećica. Rad Vijeća je zbog pandemije privremeno obustavljen, ali učenici su se snašli i u posjet gradskoj upravi poslali su svoje izaslanstvo na čelu s učenicom Eminom Hadžić. Na sastanku su potaknuli predstavnike Grada da uvedu zabranu uporabe plastičnih vrećica, prvo u gradskoj upravi, a onda i u cijelom gradu.

Platnene torbe i sapune podijelit će i korisnicima Doma za starije osobe Alfredo Štiglić i na taj način ih razveseliti, ali i uključiti u svoju kampanju, uz najmlađe, i naše starije sugrađane i tako zaokružiti svoj odličan projekt.